Het rijtje is inmiddels LHBTIQA+. Alleen waar staat het nu eigenlijk voor? Wat de woorden betreft is het vrij makkelijk. De L staat voor lesbisch, de H voor homoseksueel, de B voor biseksueel, de T voor transgender, de I voor intersekse, de Q voor Queer, de A voor Aseksueel en de + staat voor andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen. Alleen wat betekent nu eigenlijk elke woord? Eerlijk? Ik vind het zelf nogal eens lastig. Nu trek ik geen enkele gender of seksualiteit in twijfel. Iemand voelt zelf het beste hoe hij, zij, hen of nog een andere benaming, is en voelt. Dat kan trouwens ook wisselen, niet alles staat vast.
Alleen zijn er op het internet ontzettend veel definities over te vinden, die elkaar soms ook tegenspreken. Om toch eindelijk een stuk overzicht te krijgen, zonder mensen in een hokje te stoppen, heb ik het ook maar eens uitgeschreven. Ten eerste bestaat seksualiteit uit verschillende stukken. Zo heb je de romantische seksualiteit waarbij je verliefd kunt worden, de opwindende seksualiteit (simpel gezegd, wat jou geil maakt) en je seksuele gedrag. Daarbij is er ook nog eens een verschil tussen wat opwindend kan zijn voor je lichaam en voor jezelf mentaal gezien. Waar je lichaam op ‘aan gaat’ betekent niet altijd dat je hier ook van geniet. Als je die aspecten meeneemt bij de letters wordt het ineens een stuk ingewikkelder, maar die nuance doet wel meer eer aan de werkelijkheid.
Wat is lesbisch?
Ik weet nog goed hoe het ging toen ik bij mijn oudste broer uit de kast kwam. Nadat ik mijn verhaal vertelde, zei hij mij ‘geeft niet, ik ben ook lesbisch’. Het was een hele opluchting voor mij dat hij zo relaxed reageerde. Maar, om maar eens serieus bij ‘mijn letter’ te beginnen, de L van lesbisch. Wat is lesbisch nu eigenlijk? Hiervoor kun je dus naar verschillende aspecten kijken. Ik noem mijzelf meestal lesbisch, aangezien dat het beste past bij het plaatje dat mensen daarvan hebben: dat ik mij zowel op romantisch, mentaal en fysiek vlak alleen aangetrokken voel tot vrouwen. Alleen zo simpel is het bij mij eigenlijk niet. Op het vlak van opwinding vind ik namelijk sommige mannen ook leuk. Alleen als ik zeg dat ik biseksueel ben, dan hebben mensen soms het idee dat ik ook gelukkig zou kunnen zijn met een man als samenlevingspartner. En dat is nu net niet het geval. Die romantisch klik is namelijk essentieel voor mij en die heb ik bij een man nog nooit gevoeld. Bij de juiste vrouw kan ik wel opwinding én die romantische klik voelen.
Waar ik zelf trouwens slecht tegen kan, is dat mensen je gehele seksualiteit afmeten aan je gedrag. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat iemands seksuele gedrag voortkomt uit het aanpassen aan de omgeving of aan de huidige situatie. Verder is het mogelijk dat je bijvoorbeeld blij bent met de monogame lesbische relatie die je hebt, maar dat dit niet direct betekent dat je daarmee van biseksueel naar lesbisch bent gegaan.
Ben je lesbisch
Ben je lesbisch? Mijn oudste broer voelt zich waarschijnlijk nog steeds net zo lesbisch als toen ik uit de kast kwam, haha. Hoe dan ook, het is voor iedereen anders en je bepaalt zelf of het woord lesbisch past bij jou. Als je jezelf identificeert als vrouw en je alleen fysiek, mentaal en op het romantische vlak aangetrokken voelt tot vrouwen, dan is de kans redelijk groot dat je jezelf als lesbisch identificeert. Het kan echter ook zijn dat je niet graag in een hokje zit en liever kiest voor de term Queer of jezelf onder de + schaart. Eigenlijk is er geen goed of fout. Het is aan jou.
LHBTI wat is dat?
Meer weten over wat LHBTI is? In het volgende artikel komt de H van Homo aan bod.