Transgender wat is dat? LHBTI wat is dat? Deel 4/7

Transgender-wat-is-dat-Stoute-Suus-foto-margarita warona

Alweer het vierde deel over LHBTI, tegenwoordig LHBTIQ+. De T van transgender is voor veel mensen een wat minder bekend terrein dan de L van Lesbisch, de H van Homoseksueel en de B van biseksueel. Een transgender, ook wel transgender persoon genoemd, is iemand waarbij de genderidentiteit of de genderexpressie niet overeenkomt met de het biologische geslacht.

Genderidentiteit en genderexpressie

Genderidentiteit is het gevoel dat je zelf hebt dat je qua geslacht bent. Het kan zijn dat jij je bijvoorbeeld een jongen voelt, maar dat je geboren bent met het genetische geslacht van een meisje of andersom. Genderexpressie is de manier waarop iemand zich uitdrukt: met bijvoorbeeld kleding, de manier van bewegen, het gebruik van de stem. Dit hoeft namelijk ook niet per se overeen te komen met welk gender iemand zich voelt. Het gevoel dat je genetische gender niet hetzelfde is als hoe je jezelf voelt, noemt men genderdysforie.

Er zijn ook transgenders die zich niet helemaal thuis voelen qua genderidentiteit onder het kopje man of vrouw. Om het nog ingewikkelder te maken, maar wel meer waarheidsgetrouw: er zijn ook transgenders die zich de ene dag meer vrouw voelen en de andere dag meer man. Er is veel meer nuance dan mensen graag zien. Is jouw seksuele identiteit voor jou wel altijd helder? Dan is het misschien ook best lastig te bevatten, dat dit niet voor iedereen zo is.

Transgender, transseksueel, trans man en trans vrouw

Met transseksueel wordt vaak niet hetzelfde bedoeld als met transgender. Met een transseksueel bedoelt men iemand wie het traject van operaties en hormonen doorlopen heeft voor een transitie naar de gewenste gender.

Als iemand als vrouw geboren is en daarna de transitie naar man doorlopen heeft, noemt men deze man soms een transman. Andersom is het dus een transvrouw. Er is wel kritiek op deze naamgeving. Transman klinkt namelijk net alsof je een ander soort man bent. Wat wellicht daarom een betere verwoording is, is trans man. Voor sommige mensen ben ik daarmee een pietlut. Dat is prima als jij dat vindt. Taalkundig gezien is er wel een groot verschil. Bij trans man is ’trans’ een bijvoeglijk naamwoord. Dat zegt dus wel iets over de man, maar de persoon die ermee wordt bedoelt, is daarmee nog steeds een man. Bij transman lijkt het net of het geen man is maar een transman, iets totaal anders.

Transgender wat is dat? Heftige vooroordelen

Er zijn een heleboel heftige vooroordelen over transgenders. Sommige mensen denken nog daadwerkelijk dat je kunt sturen of je je een jongen of meisje voelt of dat de vraag om een transitie iets is om de aandacht mee te trekken. Dat is ontzettend lastig. Als je een transitiewens iemand ‘uit het hoofd praat’, is daarmee de ervaren genderidentiteit niet ineens hetzelfde als de fysieke genderidentiteit. Dus als je iemand echt gelukkig wil zien, dan is het fijn dat je meegaat met wat iemand echt voelt en niet met wat jij misschien graag die persoon graag toewenst.

Het percentage zelfmoordpogingen is onder de lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen al een stuk hoger dan bij heteroseksuele mensen. Bij transgenders is dat percentage nog hoger. Het is namelijk juist alleen al door alle oordelen van anderen en het zitten in een lichaam dat qua gender niet bij je past erg moeilijk als transgender. Ook een transitie is zowel emotioneel en fysiek erg ingrijpend. Het verweer dat iemand natijd spijt van krijgt van een transitie naderhand is trouwens heel erg klein. Er zijn maar weinig mensen die spijt hebben van een zelfgekozen transitie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *