Open relatie tips

Open-relaties-tips-Stoute-Suus

Een open relatie is vaak nog een taboe. Wel is er steeds meer openheid over. Uit onderzoek (2022) kwam naar voren dat 24 procent van de jongeren openstaat voor een open relatie. Men denkt dat in Nederland circa 3 tot 4 procent een open relatie heeft. Dus 1 op de 25 of 1 op de 33 Nederlanders heeft een open relatie. Overweeg je een open relatie of ben je er één begonnen en loopt het niet helemaal lekker? Of heb je misschien een partner die het voorstelt en ben je geschrokken? Lees dan hier 7 handige open relatie tips van Stoute Suus!

Tip 1 Stel jezelf de vraag: waarom?

De eerste vraag die je helder moet hebben is waarom je een open relatie wil. En, wat versta je eigenlijk onder een open relatie? Versta je daar allebei hetzelfde onder? Als de basis tussen jullie al niet goed zit, gaat een open relatie daar niet iets aan veranderen. Er zijn mensen die honderd procent thuis alles hebben en iets extra’s willen. Niet omdat het nodig is, maar gewoon omdat het verrijkt. Er zijn ook mensen die een fijne basis hebben, maar er toch nog iets in missen. Ook dan kan een open relatie werken.

Het is in beide gevallen van belang dat je in de gaten houdt of het iets zegt over de binding tussen jou en je partner. Als daarin iets niet goed zit dan is dat wel een rode vlag waar je over moet communiceren. Wat zit er niet goed en wat kun je daaraan doen? Is er wat aan te doen? Het kan ook zijn dat je direct in een open relatie stapt. Meestal is dat zo als iemand al ervaring heeft hiermee. Starten met een open relatie uit angst om je partner kwijt te raken, is geen goed begin. Niet voor iedereen is een open relatie weggelegd.

Voor sommige mensen is een open relatie een manier om de spanning en tegelijkertijd het vertrouwde te houden. Juist doordat je de ander iets met een ander gunt – of andersom – ben je je ervan bewust dat jij, maar ook je partner nog steeds een ander is. Het gevaar van veel vertrouwdheid is versmelting met elkaar. Bij het versmelten ben je samen één. Versmelting is fijn voor de liefde, alleen het dooft soms de hartstocht. Gek genoeg kan het contact van je partner met die ander jouw zin in je partner extra aanwakkeren.

Tip 2 Onderzoek het

Voor een open relatie moet je goed communiceren. In een open relatie gaat het er net zoals in een normale relatie om dat je gezonde grenzen aangeeft. Het betekent dat je opnieuw moet nadenken, maar vooral voelen, wat die grenzen zijn. Dingen die in veel monogame relaties vanzelfsprekend zijn, staan bij een open relatie open voor overleg. Voor wie bijvoorbeeld last heeft van jaloezie, is het belangrijk dat je uitzoekt wanneer je je jaloers voelt en vooral waarom. Als je snel jaloers bent, gaat dat namelijk vast opspelen als je overgaat naar een open relatie. Er zijn ineens allemaal vragen: mag die ander bijvoorbeeld een kennis of een vriend zijn? Dat soort dingen. Praat eens met elkaar over welke grenzen voor jou spannend aanvoelen en waarom. Zo leer je ontdekken wat de gevoeligheden zijn van je partner én die van jezelf.

Leestip: 10 tips over omgaan met jaloezie

Open relatie tips over grenzen

open-relatie-tips-grenzen-prikkeldraad

Waar stopt de grens? Bij een open relatie ga je niet zoals bij vreemdgaan (zoals ze dat zo mooi in Twente zeggen) ‘Oonder ’n droad hen vret’n’. Alleen dat wil niet zeggen dat er geen grenzen zijn. Benieuwd welke vragen er mogelijk naar boven komen? Hier wat voorbeelden.

Open relatie tips: relatievorm vragen

  • Mag het alleen iets eenmaligs zijn, een scharrel voor een seizoen of een langdurige relatie voor ernaast?
  • Ben je met die ander alleen of ga je het avontuur aan als stel of beide?
  • Hoe goed mag je diegene kennen? Vreemde, kennis, vriend?
  • Hoe dichtbij mag die ander wonen?
  • Wat als het iemand van het werk is?
  • Zou je iemand in je relatie willen betrekken als partner? Dus dat je dan bijvoorbeeld met z’n drieën elkaars partner bent.
  • Wil je samen of alleen naar bijvoorbeeld een parenclub? En, wat mag dan wel of niet?
  • Mag je met die ander seks hebben in jullie eigen huis?
  • Wat mag wel qua seksuele handelingen en wat niet? Zoenen, orale bevrediging, penetratie of mag bijvoorbeeld bij die ander slaan (BDSM) of iets dergelijks niet.
  • Mag iemand zonder vooraf toestemming spontaan iets met een ander doen?
  • Wat als je partner bij de ander wil blijven slapen, is dat oké?
  • Heb je alleen een open relatie omdat jullie (op het moment) te ver van elkaar weg wonen? Hoe gaat het dan als je samen bent, ben je dan monogaam?
  • Is die ander er misschien alleen voor invulling van bijvoorbeeld een BDSM behoefte die niet aansluit op de behoefte van je partner?

Open relatie tips: emotie vragen

  • Wat doe je als iemand verliefd wordt? Spoiler: verliefdheid is niet iets dat je kunt verbieden.
  • Wat als die ander net zoveel of nog meer aandacht krijgt van jouw partner?
  • Hoe zit het met de mobiel? Trek je dat wel als je partner naast je op de bank elke dag met die ander appt?
  • Wat als blijkt dat je partner met die ander over jou praat of klaagt?
  • Wat als je partner emotionele dingen eerder met die ander bespreekt?
  • Wat wil je wel en niet van elkaar weten als iemand wat met iemand anders doet?
  • Wat als die ander, jij en je partner in dezelfde ruimte zijn? Hoe ga je dan bijvoorbeeld met elkaar om?
  • Voel je je nog wel goed bij de nieuwe afspraken of moet er meer of minder ruimte zijn?
  • Wat als iemand zich niet aan de afspraken houdt of als je in een grijs gebied zit?
  • Wat als je partner ineens anders is in bed met jou?
  • Vertrouw je je partner niet en ben je bang dat je relatie op het spel staat?

PS als je bang bent dat de relatie op het spel staat, bespreek dat met je partner. Daarbij is het de kunst dat je je partner de verantwoordelijkheid geeft. Zeg anders ook gewoon: jij moet jouw verantwoordelijkheid dragen om onze relatie goed te houden. Dat is heel krachtig: het is namelijk energievretend als jij continue voor je gevoel je partner in de gaten moet houden.

Open-relatie-tips-zwijgend-stel-Stoute-Suus

Open relatie tips:  vragen over de buitenwereld

  • Wat zeg je tegen je vrienden en familie over jullie open relatie en hoe staat je partner daarin?
  • Wat als iemand uit je vriendenkring jouw partner met die ander ziet? Moet het verborgen blijven?

Open relatie tips: vragen voor gezonde grenzen

  • Wat doe je als de regels bij die ene andere geliefde goed voelen en bij een andere geliefde niet?
  • Hebben jullie beiden dezelfde regels? Mogen jullie beide hetzelfde? Het is niet erg als er verschil in is, het moet voor jullie goed voelen.
  • Houd je beide de eigen verantwoordelijkheid in de gaten?
  • Wat als je merkt dat een open relatie ten koste blijkt te gaan van de relatie?
  • Wat als een regel toch niet oké blijkt te zijn voor jou? Dit kan direct na een praktijk ervaring zijn of na meerdere ervaringen die toch beginnen te steken.
  • Hoe zorg je ervoor dat je de relatie goed houdt?
  • Wat als er een uitbarsting is van jaloezie of iemand is passief-agressief?

Het kan je nog eens verbazen over wat je grenzen zijn en waarom. Soms is het ook gewoon iets van ‘maar zij heeft wel een scharrel en ik heb niks.’ Verder kan het zijn dat je het niet leuk vindt dat je partner allemaal leuke dingen doet met die ander. Terwijl jij voor jou gevoel veel met je partner samen op de bank zit. Dit is trouwens op te lossen met de regeling: ‘prima dat je die ander mee uit eten neemt, maar dan wil ik graag dat je ook met mij uit eten gaat.’ Misschien ben je de volgende keer dan wel heel blij als je partner iets gaat doen met die ander, immers dan krijg jij dat ookStoute-Suus-Smiley-wit

Spelen al deze vragen zich nog in de fictieve wereld af? Bedenk dan dat je slechts aan het verkennen bent. In de praktijk kun je dingen heel anders ervaren. Bedenk ook dat verkennen niet betekent dat je het doet. Dit soort vragen zijn ook interessant voor het nog beter leren kennen van elkaar.

Tip 3 doe het niet als je er niet aan toe bent

Ten eerste hebben veel mensen het nodig dat je eerst samen een goede basis hebt. Daarnaast is een open relatie intens. Je moet goed communiceren en goed omgaan met je gevoel. Vind je dat moeilijk, maar wil je eigenlijk wel een keer een open relatie proberen? Dan is het slim dat je beter in die dingen gaat worden. Wat een open relatie intens maakt, is dat het buiten het gebaande pad is. Het is continue onvoorspelbaar. Je zit dus veel in het oncomfortabele. Dat is wel de plek waar de groei zit. Groei levert veel mooie dingen op, maar je hebt ook groeipijn. Is de groei jou de groeipijn waard of heb je pijn die over jouw grenzen heen gaat? Verder heeft niet iedereen de behoefte aan een open relatie. Dat is ook goed.

open-relatie-spannend-Stoute-Suus

Tip 4 doe het veilig en voorzichtig

Veilig is het toverwoord, niemand wil een geslachtsziekte via een derde krijgen. Door naar het volgende: voorzichtig… Direct zeggen in je eerste open relatie ‘we hebben een open relatie en vanaf nu mag alles’, is een gevaarlijk begin. Praat met elkaar en check in of alles voor jou en de ander nog goed voelt. Je gaat jezelf tegenkomen en als dat niet zo is, dan is de kans groot dat je partner zichzelf tegenkomt. Verkeerde verwachtingen en ideeën die je vanuit je opvoeding, omgeving, cultuur etc. meeneemt, zorgen mogelijk voor onverwacht heftige emotionele pijn, boosheid en verdriet.

Als je er direct induikt en er is geen tijd voor voelen wat alles met je doet en waar dat mogelijk vandaan komt, kan dat veel energie kosten. Te rigide beginnen zorgt ook voor problemen. Als er zoveel voorwaarden zijn voor je partner dat het eigenlijk onmogelijk is om iets met een ander te doen, ben je in ontkenning. De ontkenning van dat je een open relatie wil. Tenminste je wil niet dat je partner dat heeft. Wellicht is het nog te spannend, is er nog niet genoeg basis of wil je het niet. Dat laatste is prima mogelijk en dat is ook oké. Laat niemand je dwingen, maar geef het aan. Kijk jezelf aan in de spiegel. Daar gaat eigenlijk een open relatie heel veel over, jezelf aankijken.

Tip 5 Open relatie tips over waar je die ander vindt

Sommige mensen vinden die ander via social media zoals Tiktok, Facebook of Instagram, maar ook via datingsapps, polyborrels of via parenclubs. Soms komt er zomaar iemand op je pad in het echte leven. Wil je de mogelijkheden verkennen en blijft die mooie ontmoeting in het echte leven uit? Dan kan je mogelijk iemand treffen via de reguliere sites en apps zoals Tinder, maar ook op platformen met een hoger gehalte aan andere relatievormen dan het monogame zoals die van:

  • SF dating vooral voor mensen die al een relatie hebben, diverse relatievormen.
  • OkCupid  met een hoog gehalte aan andere relatievormen. Voor sommige polyamoreuze mensen – of mensen met een polyamoreuze leefstijl – het meest succesvolle online platform.
  • Second Love Voor mensen die al een relatie hebben, diverse relatievormen.
  • Novamora voor singels en stellen die spannende erotische avonturen willen.
  • RegioSwingers voor swingers. Swingers zijn mensen die als stel vrijen met een ander stel. Er zijn geen vaste regels. In de praktijk vrijt meestal de vrouw met de man en/of de vrouw van het andere stel. De man vrijt veelal met de andere vrouw.
  • SDC voor swingers, gelijkgestemden stellen en singles.
  • C-Date voor wie een erotisch avontuur wil of voor wie een open relatie zoekt.
  • Ondeugend-Daten voor erotische avontuurtjes of als je als stel op zoek bent naar extra personen.
  • Poly Amorie Match voor wie een relatie erbij wil.
  • PolyDating voor wie een relatie erbij wil.
  • Pluk de Liefde voor wie een relatie erbij wil.
  • Stichting Polyamorie voor wie een relatie erbij wil.

Opletten

Het voordeel van specifieke sites is dat je niet zo snel bekenden tegenkomt die mogelijk bevooroordeeld zijn over een open relatie. Let wel op. Staat eerlijkheid voor jou hoog in het vaandel? Niet iedereen is open over dat diegene al een relatie heeft en sommige mensen willen een geheime minnaar. Bij wat iemand invult op een site of wat iemand zegt, is er geen garantie of iemand eerlijk is. Mensen met een open relatie staan soms ook open voor ontmoeting met de partner van een ander. Dus misschien is zo’n kennismaking dan handig. Dan weet je of het allemaal open en eerlijk is. Let ook op of je misschien geen Catfish te pakken hebt, het kan zomaar eens gebeuren. Vooral op social media.

 

Tip 6 Vooral in het nu blijven

Wanneer blaas je dingen op? Juist als je aan de toekomst of het verleden denkt. In het nu is er slechts het moment. Zeker als gevoel veel triggers krijgt, helpt het moment je om de relativiteit van alles te zien. Over dat nu is ook een mooi boek geschreven door Eckhart Tolle: De kracht van het NU. In het nu is ook de ruimte waar je heerlijk genieten kunt van de leuke kanten van een open relatie. Die zijn er namelijk genoeg. Veel mensen voelen zich vrijer. Het is zelfs mogelijk dat je partner, aangewakkerd door de ander, ook meer zin heeft in jou.

Tip 7 Hartstocht en liefde voelen

Het is een illusie dat er in een open relatie geen vertrouwensbreuk kan ontstaan. Als iemand zich niet aan bepaalde (harde) afspraken houdt, kan dat net zo zwaar wegen als vreemdgaan in een monogame relatie. Ook als je jouw eigen grenzen niet goed voelt, kan dat een probleem zijn. Dan ga je er misschien al over, zonder dat je er eerst erg in hebt. Vind je gezonde grenzen aangeven moeilijk? Verlaag dan het tempo, zo heb je meer tijd en ruimte voor voelen wat iets met je doet.

Wil je graag meer spanning en hartstocht, al dan niet in een open relatie? Dan raad ik je het boek Erotische Intelligentie aan. Esther Perel legt hier aan de hand van verhalen uit hoe mensen in een langdurige relatie meer voldaan kunnen omgaan met de hang naar spanning en tegelijkertijd aan de behoefte aan veiligheid en liefde.

 

Tip 8 Open relatie tips

Stiekem nog een laatste tip. Uiteindelijk zijn het maar tips die je hier leest. Ervaring, daar leer je uiteindelijk het meest van. Pak eruit wat voor jou werkt. Niet omdat er ergens iets staat opgeschreven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *