Wat is monogaam in een relatie?

wat-is-monogaam-in-de-relatie

Wat is monogaam in een relatie? Dat lijkt eenduidig, alleen in de praktijk blijkt dat partners daar soms toch verschillend tegenaan kijken. Er zijn verschillende soorten liefdes relaties. Zo heb je bijvoorbeeld monogame relaties, maar ook vormen van open relaties. Ontdek hier enkele soorten liefdes relaties en de ideeën over wat nu monogaam is. Inclusief 13 vragen over non monogamie om je partner én jezelf beter te leren kennen.

Wat is monogaam in een relatie?

Veelal heeft men het over monogaam als je op het moment één levenspartner hebt die dan je enige seksuele partner is.

Toch blijft het voor iedereen wat anders betekenen. Voor een aantal mensen (wel een minderheid) moet je per se getrouwd zijn, samenleven in één huis en het voor altijd seksueel bij één partner houden om monogaam te zijn.

De meeste mensen hebben niet al die criteria en voor hen is je leven delen met de ander en de enige seksuele partner zijn van elkaar de belangrijkste voorwaarden voor een monogame relatie. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is de seriële monogamie. Mensen zijn op het moment met één partner en na een x aantal jaar loopt dit ten einde en komt er een nieuwe partner. Soms is die volgende ander al in het spel, wij noemen dat hier thuis een overlaprelatie. Soms blijkt die ander slechts een polsstok.

In relatie waarin mensen monogaam zijn, blijkt vreemdgaan toch een bijzonder grote verleider. Als je weet dat volgens cijfers van het cbs in 1998 in een derde van de gevallen een ander in het spel de oorzaak was van de scheiding, zegt dit wel iets. Niet iedereen wordt betrapt immers en niet iedereen gaat dan scheiden. Wellicht is de kans op vreemdgaan in een relatie uiteindelijk dus nog een stuk hoger. Er zijn recentere onderzoeken, maar dan gaat het veelal om vragenlijsten waarbij men mensen in een relatie vraagt naar vreemdgaan. Niet iedereen vult daar alles eerlijk in, bovendien is de doelgroep ook niet altijd een goede afspiegeling van de gehele bevolking. In een mooie TedTalk geeft Esther Perel aan dat afhankelijk van de definitie van vreemdgaan het gaat om 26 tot 75 procent van de mensen.

Vreemdgaan zegt trouwens lang niet altijd wat over de relatie met de ander geeft Esher Perel aan in het interview bij Zomergasten: mensen zoeken vaak een deel van zichzelf in de ander, een deel dat ze kwijt zijn of aan het ontdekken gaan.

Leer je partner én jezelf beter kennen: 13 vragen over monogamie.

Over wat nu precies monogaam is in een relatie daar verstaat lang niet iedereen hetzelfde onder. Hieronder 13 situaties die je door kunt nemen met je partner om te bekijken wat je wel of niet onder monogaam verstaat. Is dit wel of niet monogaam:

  1. Aan een ander denken tijdens de seks met je partner.
  2. Flirten met een ander.
  3. Iets wat persoonlijk en erg belangrijk is voor je, eerst delen met een ander dan je partner.
  4. Verliefd zijn op een ander.
  5. Een sensuele niet tot seks leidende massage van een ander.
  6. Zoenen met een ander, incidenteel.
  7. Porno kijken, alleen of samen.
  8. Hand in hand lopen met iemand anders die je aantrekkelijk vindt.
  9. Een romantische band met iemand anders hebben, zonder dat er sprake is van seks.
  10. Fantaseren over een andere levenspartner, seks en/of romantiek met een ander.
  11. Een bezoekje aan het doolhof op de Kamasutrabeurs, waar je als stel in het doolhof via een ‘Gloryhole’ anoniem kennismaakt met een penis.
  12. Naar een parenclub gaan als je beide niks seksueels met anderen doet.
  13. Negatief praten over je partner bij een ander, terwijl je zelf flirt met die ander.

Wat is monogaam in een relatie – de eerlijke antwoorden

Voor een eerlijk gesprek is het slim dat je de vragen niet alleen met een ja of nee beantwoordt, maar er ook dieper op in gaat. Vind je het erger dat je partner iets doet of jijzelf, zit daar verschil in? Zijn er dingen bij waar jij stiekem wel eens over fantaseert? Wat voel je precies bij de 13 hierboven benoemde situaties, elke afzonderlijk. Jaloezie, angst, eenzaamheid, verdriet, woede, opwinding, schaamte of nog iets anders?

Welke gedachtes heb je daarbij en wellicht ook ‘welke aannames’? Misschien denk je bijvoorbeeld meteen dat als je partner flirt met een ander, dat je partner op jou is uitgekeken of dat je partner seks wil met diegene. Alleen misschien gaat het je partner bij flirten puur om het ‘zich sexy voelen’ en betekent die flirt verder niks. Is het echt zo groot als je denkt? Misschien wil je wel minder monogamie dan je dacht of juist meer. Beknel je je partner of jezelf onnodig? Zijn er verlangens die je eigenlijk meer ruimte wil geven?

eenzaam

Lees tip: omgaan met jaloezie 10 tips.

Welke vragen zou jij nog meer kunnen bedenken? Heb je een leuke aanvulling op dit rijtje, stuur mij dan even een mailtje of berichtje. Ik vul het lijstje graag aan.

Wat is monogaam in een relatie – waar ligt de grens?

Ten eerste is het belangrijk dat je van jezelf en je partner weet waar de grens ligt. Wat ligt gevoelig bij je partner en bij jou? Ten tweede zijn sommige dingen gewoon niet stuurbaar. Een verliefdheid kan je overkomen, ook als je in een goede relatie zit. Misschien dat dit voor jou niet geldt, maar er zijn mensen die verliefd zijn op een ander en tegelijkertijd van hun partner houden en die relatie (ook) niet kwijt willen. Ten derde kunnen grenzen veranderen, daarom is blijven praten met elkaar over dit soort onderwerpen belangrijk.

Voelen is vaak een goede graadmeter over: Wat is monogaam in een relatie. Als je iets gedaan of gevoeld hebt wat je spannend vindt om je partner te vertellen, omdat je voelt dat je partner het wellicht als vreemdgaan ziet of als het ergens in je onderbuik voor jezelf voelt als vreemdgaan? Juist als je het misschien wil verzwijgen, dan is (mijn mening) het in een (veilige) relatie belangrijk om het te vertellen. Bedenk wel dat je wat je voelt niet zo kunt wegdrukken. Gevoel wil wel gevoeld worden, gezien en gehoord worden. Los van wat je er uiteindelijk nu wel of niet mee doet.

Ten slotte zijn er ook mensen met een lange afstandsrelatie die monogaam zijn als ze bij elkaar zijn, maar als ze lang ver weg van elkaar zijn wel met anderen romantische intimiteit en/of liefde mogen ervaren. Zij zijn in principe monogaam, alleen door de omstandigheden kiezen ze in die situatie voor non-monogamie.

Samengevat? Wat is monogaam in een relatie – dat is voor iedereen soms net even anders.

Eerlijkheid

Wel of niet zeggen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het advies van Stoute Suus is: wees eerlijk.

Sommige mensen hanteren eenzijdig of samen de regel ‘wat niet weet wat niet deert’. Daarbij kent iedereen wellicht wel het stel waarbij de ene persoon soms een slippertje maakt en de partner het wel weet, maar het er niet over heeft. Een soort oogluikend toestaan. Uiteindelijk is de partner vaak wel dé levenspartner en zijn die slippertjes er bijvoorbeeld slechts voor een soort gevoel van vrijheid. Alleen, als de regel eenzijdig is, is het wel vreemdgaan. En, vreemdgaan is vaak zeer beschadigend tot vernietigend voor het vertrouwen in de relatie.

Niet monogaam, wel trouw

Sommige stellen willen een stap verder, een keer een triootje, wisselen van partner met een ander stel, een date met een ander, af en toe een scharrel of er een relatie bij. Er zijn heel veel vormen. Het belangrijkste is dat je trouw bent aan wat je met elkaar hebt afgesproken. Het is namelijk onzin dat je in een open relatie niet vreemd kunt gaan. Er is geen algehele consensus over alle benamingen en er zijn nog een heleboel verdiepingen aan te brengen, die we in andere blogs onder de aandacht gaan brengen. Dus, als je het interessant vindt? Blijf vooral ons blog lezen. Minimaal elke week is er weer een ander artikel. Hieronder zie je vast enkele verschillende relatievormen die er kunnen zijn, kort en vereenvoudigd weergegeven.

verschillende-liefdesvormen

Soorten liefdes relaties – open relatie

Naast de monogame relaties heb je de open relatievormen. In Nederland heeft ongeveer 4 tot 5% van de volwassenen een open relatie. Daarbij blijkt een open relatie meer in opkomst, tegenwoordig (2022) ziet een kwart van de jongeren een open relatie wel zitten.

Vaak ziet men de open relatie als parapluterm waaronder allerlei non-monogame relaties vallen. Zo heb je onder andere swingers en mensen met een polyamoreuze relatie. Bij sommige mensen betekent een open relatie dat ze af en toe daten, een triootje doen, misschien een scharrel hebben of er een soort ‘friends with benefits’ bij hebben. Niet elke relatie kun je onder één term zetten, vaak is het een mix van relatievormen. Het is aan iedereen zelf hoe dit samen vorm te geven. Daarbij kan in de loop van de tijd veranderen wat goed voelt en wat niet. Soms gaan mensen van een non-monogame relatie naar monogame relatie of andersom of van een bepaalde vorm van een open relatie naar een polyamoreuze relatie. Er is zo veel mogelijk.

Tip is wel om niet meteen van 0 naar 100 te gaan. Stapje voor stapje en blijven voelen of iets oké is voor jou. Soms moet je ergens mee stoppen of een stapje terug doen.

Swingen

Men heeft het vaak over swingers bij stellen die elkaars levenspartner en seksuele partner zijn en daarnaast samen soms of regelmatig met een ander stel van partner ‘wisselen’. Daarbij kan het om het verschillende stellen gaan, maar ook enkele stellen waar men vaker mee afspreekt. Swingers ontmoeten elkaar onder andere op swingersavonden, maar het kan ook zijn dat ze met een ander stel bij hen thuis of in een hotel afspreken.

Er zijn veel mogelijkheden bij het swingen. Soms heeft bijvoorbeeld een man seks met de vrouw van een ander stel en zijn de andere man en vrouw gezellig aan het kletsen met elkaar. Het kan ook zijn dat de vrouwen samen intiem zijn en dat de mannen bijvoorbeeld toekijken of iets anders gaan doen. Soms is er sprake van een ‘full swap’ waarbij men dan ‘wisselt van partner’. Hierbij gaat het dan wel om een wissel voor alleen dat moment. Er is geen heilige formule. Het hoeft bijvoorbeeld ook niet altijd over man-vrouw stellen te gaan, alleen het belangrijkste? Dat is dat er consensus is.

Polyamoreuze relatie

De polyamoreuze relatie gaat nog een stuk verder. Bij een polyamoreuze relatie heeft ten minste één van de partners, meer dan één partner. Dit gaat dus niet over een scharrel of een incident. Dit gaat over een volwaardige romantische en/of seksuele relatie ernaast. In principe kan iemand die in een polyamoreuze relatie zit wel zelf monogaam leven (met de partner die nog een andere partner heeft). Het is dus niet zo per se zo dat iedereen een relatie met iedereen heeft. Sommige mensen vinden de term polyamoreuze relatie dekkend, andere mensen voelen zichzelf polyamoreus. Het ene gaat om de relatievorm, het andere gaat meer over wie je bent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *