Wat is kink nu echt? Een vraag én onderdeel van de presentatie die ik afgelopen maandag (2 augustus 2023) hield op het Kinklusivity symposium georganiseerd door A.S.V.Gay. A.S.V.Gay is dé studentenvereniging voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en queer studenten in Amsterdam. Zo makkelijk als ik over een onderwerp schrijf, hoe lastig vind ik het om iets te bedenken voor een praatje van 15 minuten. Bijzonder eigenlijk, want ik schrijf met veel plezier een artikel van 1.800 woorden, zoals die over monogamie of non-mongamie. En 1.800 woorden komt aardig overeen met een praatje van 15 minuten. Uiteindelijk kwam het toch goed en had ik de presentatie af. In dit blog nog maar eens een antwoord op de vraag: wat is kink.
Wat is kink voor mij
Wat is kink voor mij: seks waarbij er een extra aspect aanwezig is dat voor een verhoogde intensiteit zorgt. Ik had vroeger toen ik ergens in de twintig was een fantasie over geblinddoekt en geboeid worden. Alleen toen het zover was voelde ik niet helemaal de kick die ik hoopte. Langzaam aan, dat duurde nog een tijd, begreep ik pas wat er voor mij niet klopte. Ik stond aan de verkeerde kant. Domineren is veeeeel leuker. Het is geen 24/7 ding voor mij, maar wel een toevoeging die ik liever niet mis.
De reden waarom ik dit tot nu toe niet Loud en Proud communiceerde, is omdat veel buitenstaanders het zien als dat je gemeen bent of dat je niet spoort al dan niet vanwege een trauma. En, dat is niet het geval. Sommige mensen voelen namelijk genot bij het – consensueel – ontvangen van pijn* Aan de oppervlakte te zien geef ik dan pijn, maar in het onzichtbare geef ik genot. Daar haal ik mijn grootste plezier uit. Dit levert soms een trance-achtige ervaring op, voor de ander en een enkele keer ook voor mijzelf, soms voelt het zelfs als helend.
* Dat pijn krijgen trouwens een kick geeft is zelfs verklaarbaar.
Zwarte smaakvolle blinddoek: verkrijgbaar in onze webshop.
Wat is de definitie van kink?
Volgens de meeste bronnen is een kink simpel gezegd: niet gemiddelde seks. Daarbij kun je gradaties vinden en als je de ene gradatie leuk vindt wil dat niet zeggen dat je de rest niet (meer) leuk vindt. Eenvoudig weergegeven kun je de volgende indeling maken:
- ‘Bamiseks’: dit is geen seks, maar meer het lieve en romantische. Denk hierbij aan knuffelen, elkaars handje vasthouden en een klein kusje op de wang.
- Vanille seks: gemiddelde seks, dat wat als veelvoorkomend wordt beschouwd.
- Kink: niet gemiddelde seks. Over het algemeen vinden mensen dat onder andere BDSM hieronder valt.
- Fetisj: je hebt een bepaalde voorkeur voor bijvoorbeeld een bepaalde handeling, een bepaald lichaamsdeel of een bepaald voorwerp/bepaalde stof en je hebt het eigenlijk nodig voor het optimale genot. BDSM, of een bepaald onderdeel daarvan, kan dus ook een fetisj zijn.
Waarom zit er zo’n taboe op kinks?
Ben je ’te raar’ dan hoor je er niet bij. Dat is een natuurlijk overlevingsmechanisme om ervoor te zorgen dat je bij een groep blijft horen. Alleen dat werkt ook heel beperkend. Een groep kan je ook benauwen. Zo kan dat ook in de seksuele relatie met je partner(s) gaan en soms ga je dan uit angst elkaar te verliezen steeds meer elkaar beperken.
Er zijn heel wat vooroordelen over kinks en fetisj. Het is voor veel mensen zover buiten hun comfortzone dat ze het als bedreigend ervaren. Terwijl grenzen op alle plekken kunnen worden overschreden, zowel bij een fetisj als bij bamiseks. Dan heb je het over ongewenst gedrag of een stoornis. Het kan zijn dat je dan jezelf of een ander fysiek en/of geestelijk beschadigd. Bij BDSM kan een rode striem op de rug prima zijn, als het consensueel is, maar als je zover gaat dat een lichaam onherstelbaar beschadigd/verminkt raakt is het een ander verhaal. Ook geestelijk kan je te ver gaan. In het geval je seksbehoefte/ verlangen zorgt voor onwenselijk te ver gaand gedrag is het belangrijk dat je hulp zoekt.
Genieten van een kink
Wat zijn de voordelen van een kink? In het grijze gebied tussen comfortabel en oncomfortabel vind je vaak de leuke dingen. Kink is niet alleen BDSM. Voor veel mensen is dit het gebied wat voorbij vanille gaat. Er zijn verschillende soorten kinks. Vooral hier kun je leren, groeien, ontdekken en spelen. Wat staat er op het menu? Handboeien, een trio, anale seks, een yoni-ei, een buitengewoon standje, seks in een trein, kijken naar anderen die seks hebben?
Wat prikkelt je fantasie, wat wil je heel stiekem wel een keertje proberen? Als het gaat over je seksleven is dit grijze gebied een plek waar je kan zorgen voor extra verrijking. Zeker voor wie houdt van nieuwe dingen, afwisseling en ontdekken is dat superfijn! En er zijn ook mensen die aantrekking voelen met een spirituele beleving van seks (daarvoor hebben we ook een speciale categorie ‘Spirit‘ in onze webshop). Natuurlijk hoef je niks en hoeft het ook niet op seksueel gebied te zijn dat je nieuw dingen wilt proberen. Alleen waarom niet, als je eigenlijk best benieuwd bent?
Yoni massage set: verkrijgbaar in onze webshop.
Safe space
Belangrijk voor het verkennen van dit gebied is dat je samen met je partner(s) zorgt voor een safe space waarin je niet oordeelt over elkaars fantasieën, verlangens, behoeftes en angsten en ook een nee accepteert. Iemand betitelen als saai omdat diegene iets niet wil is evenzo oordelend.
Soms gaat het om niet kloppende denkbeelden over een bepaalde kink zoals ‘jij vindt slaan leuk, dus ik ben straks niet meer veilig bij jou en ik kan zomaar een tik krijgen.’ Het is altijd fijn om in te checken bij elkaar hierover. Verder blijft de verbinding altijd belangrijk: zitten jullie voldoende op dezelfde pagina wat betreft de verwachtingen en verlangens? Als iemand graag seksueel verbinding zoekt met jou en jij bent juist vooral gericht op een fetisj en wie je daarbij helpt is van ondergeschikt belang, dan kan dit zorgen voor een onbevredigende ervaring. Wees eerlijk met elkaar over elkaars intenties. En geef elkaar de veiligheid zoals deze onderstaande lieve aapjes dat ook elkaar geven.
Hoe overbrug je verschillen?
Het is heel normaal als jouw seksuele behoeftes anders zijn dan die van je partner en dat het niet helemaal aansluit. Je kunt dan kijken of je elkaar kunt ontmoeten als verlangens wat uit elkaar liggen. Zo heeft bijvoorbeeld BDSM ook een zachte kant. Lopen de gesprekken over verlangens, behoeftes en angsten moeilijk: misschien heb je dan nog iets aan de tips over een gesprek voeren die ik in het artikel ‘schaamte in de slaapkamer‘ geef.
Wat als je behoefte aan seksueel experimenteren te ver uit elkaar ligt of daar iemand anders bij nodig is? Dit komt meer voor dan je denkt. Sommige mensen kiezen er dan voor om bepaalde dingen ‘buiten de deur’ te mogen doen. Dat kan spannend zijn, maar ook rust geven en een extra dimensie toevoegen met persoonlijke groei die juist de relatie nog eens extra laat oplaaien. Er zijn diverse vormen van open relaties en het is helemaal aan jullie of en hoe dat vorm te geven.
Tot de volgende blog: over soorten kinks… want ik heb ook weer heel wat geleerd op het symposium over kinks Dankzij de leuke open minded mensen die op het symposium kwamen kijken. Niks missen? Stuur dan een mailtje voor aanmelding van onze nieuwsbrief die in oktober online gaat.