De basis voor een goede relatie zit hem vooral in hele gewone dingen, die wel heel moeilijk kunnen zijn. Hier lees je over de geheimen van een goede relatie. Of je nu in een relatie zit, twijfelt of je vast beslagen ten ijs wilt komen voor nieuwe relatie… Werken aan je skills voor een goede relatie kan nooit kwaad.
Basis voor een goede relatie – wat is eigenlijk een goede relatie?
Wat is een goede relatie eigenlijk voor jou? Is dat een nog lang en gelukkig relatie of enkel al een gelukkige relatie? Of kan het maar zo zijn dat het voor jou meerdere lang (?) en gelukkige liefdesrelaties zijn? Wat een goede relatie voor jou betekent mag je dus zelf bepalen. Misschien hangt het voor jou ook wel af van wat er op je pad komt en wat goed voelt.
Zo voel ik zelf geen behoefte aan ‘elk jaar een andere partner’. Dat geeft mij teveel onrust. Ik vind een langere duur fijn en natuurlijk wil ik ook een gelukkige relatie. Ik weet niet of voor mij partner misschien ook partner(s) kan zijn. Het belangrijkste voor mij is dat ik naast mijn partner de ruimte en vrijheid heb om als er iets op mijn pad komt en er is een klik met iemand, dat ik gewoon mag ontdekken of en wat dit precies is. Als dat ontdekken tenminste niet is omdat er iets niet goed zou zitten tussen mij en mijn vriendin. Dan hebben we thuis eerst iets uit te werken.
Omdat er zoveel mensen en wensen zijn, gaan we in op wat er nodig is voor zowel een langdurige als een gelukkige relatie in het aardse bestaan. Dit laatste zeg ik er bewust bij omdat een verbinding in het aardse bestaan kan zijn gestopt, maar de energetische verbinding niet. Dit klinkt mogelijk wazig voor wie niet bezig is met spiritualiteit, maar dan lees je er maar even overheen Het staat er puur bij omdat de energetische wereld vaak anders werkt en het onderwerp anders te breed wordt.
Wat werkt niet?
Amerikaanse psycholoog John Gottman geeft aan dat vier strategieën een slechte invloed hebben op de kwaliteit van de relatie: aanvallende kritiek, minachting, verdedigend reageren en een muur optrekken. Dat laatste deed ik zelf veel en dat heb ik echt moeten afleren. Het was een soort normaal voor mij, maar ik ben blij dat ik dat nu anders doe. Als ik sporadisch toch nog een muur optrek, is die ook snel weer weg.
Wat werkt wel? Dat is dus dat je werkt aan niet oordelen, of op zijn minst uitstellen. Dat je interesse houdt in wat een ander bezighoudt en dat je je openstelt. Eerlijkheid en openheid is heel belangrijk. Ook over je behoeftes en verlangens. Schaamte in bijvoorbeeld de slaapkamer niet uitspreken kan bijvoorbeeld zorgen voor sleur. En dat is toch niet zo goed voor een relatie.
De geheimen voor een goede relatie
Dan komen we nu eindelijk bij de geheimen voor een goede relatie. In eigen woorden, opgesteld vanuit bevindingen van de Amerikaanse psycholoog John Gottman en psycholoog en relatietherapeut Migerode.
-
Werk aan je basis
1.Werk aan je basis. Ook al hebben je ouders je zo goed mogelijk opgevoed en heb je liefde ontvangen… Dat wil niet zeggen dat je als kind altijd kreeg wat je wel nodig had voor een goede gezonde hechting. En inmiddels bevestigd ook de wetenschap dat trauma’s (zelfs via DNA) overgedragen kunnen worden. Het kan dus zijn dat jij nu met hechtingsissues zit, door een trauma dat begon bij je opa of oma of nog verder terug. Problemen met hechting, zoals bij bijvoorbeeld bindingsangst (premium) of verlatingsangst het geval is, kan flink in de weg zitten voor een goede relatie. De oplossing is simpel en moeilijk tegelijk: werk eraan om er op een manier mee om te gaan die gezond is voor jou en voor je partner. Dit kan op verschillende manieren, via bijvoorbeeld therapie of/en via familieopstellingen kun je soms bepaalde doorbraken krijgen die je verder helpen.
2. Heb zorg en aandacht voor elkaar
Psycholoog en relatietherapeut Migerode schreef het boek met de mooie titel ‘Ik zie u graag‘. In haar werk ziet ze vaak dat ongezien zijn, letterlijk en figuurlijk, aan de basis ligt van het vastlopen in een relatie. Zeker als je een fijne langdurige relatie wil, is het belangrijk dat je voldoende (kwali)teit doorbrengt met de ander en dat je belangrijk dingen van je partner kent. Daarbij is het de uitdaging om niet aan te nemen dat je je partner ‘nu wel kent’. Het kennen is een continue iets. Vermoedelijk ben je zelf veranderd in de loop van de tijd en je partner ook.
3. Weet wat voor jou een goede relatie is
Wil je een lange relatie of wil je gelukkig zijn? Het staat hier nogal scherp neergezet, maar dat helpt wel bij het punt wat hier wordt gemaakt. Voor een goede relatie is het belangrijk dat je weet wat voor jou goed betekent. Tegenwoordig zien we bijvoorbeeld meer seriële monogamie in plaats van bijvoorbeeld één huwelijk voor het hele leven. Dit heeft ongetwijfeld ook een praktische oorzaak. Vroeger had een huwelijk – meer dan nu – een economische grond en had een vrouw ook maar beperkt mogelijkheden om voor zichzelf te mogen zorgen. Stemrecht, werken… Vrouwen mochten eerst niet zoveel.
Nu er meer vrijheid is, is er ook meer ruimte ontstaan voor andere vormen. Wil je wel 60 jaar met één partner delen, als je het gevoel hebt dat voor jou bijvoorbeeld romantisch gezien de koek op is? En wil je wel een monogame relatie? Ga dus ook voelen – elke keer weer opnieuw -wat voor jou een goede relatie is. Blijf in contact met je hart.
4. Zorg voor lucht in de relatie.
Niet iedereen is gezegend met humor, maar een beetje lichtheid en leuke dingen doen, dat kan altijd wel toch? En het is een wondermiddel voor een goede relatie. Niet voor het wegpoetsen van dingen, maar wel soms om te relativeren. Anders gaat alles zo zwaar voelen. En zorg ook voor lucht in de slaapkamer. Een keer iets nieuws proberen zorgt er misschien voor dat er een hele mooie nieuwe wereld voor je open gaat.
Tip: Kom eens kijken bij onze kink of samen producten.
5. Basis voor een goede relatie: er voor elkaar zijn
5. Er voor elkaar zijn is ook belangrijk voor een goede relatie. Je hoeft niet gered te worden, maar is diegene er voor je? Is diegene met je begaan? Zal hij/zij/hen je verhaal willen horen als het er echt toe doet? Is diegene ook te bereiken en beschikbaar? Voelt het als een veilige haven? En ben jij er ook voor de ander? In het geval je meerdere liefdesrelaties hebt, kan het zijn dat de relaties samen voor jou ervoor zorgen dat je die veiligheid ervaart. Of dat je het bij de ene partner meer vindt dan de andere. Zolang het voor jou goed is, is het goed.
6.Basis voor een goede relatie? Leer samen communiceren
Hoewel er een wereld van verschil is met hoe het was, is dit voor mij nog steeds ‘work in progress’. Mijn vriendin is goed in communiceren en ik leer er nog steeds veel van. Communiceer ook zeker over de manier waarop je met elkaar communiceert. Dan kun je bij een conflict/discussie/aanvaring (wat het ook is en hoe je het wilt noemen) uitzoeken wat je eventueel een volgende keer anders kunt doen. Loopt het niet lekker en kom je er niet uit? Verdiep je dan in hoe je moet communiceren. Kijk af bij mensen die het in jouw ogen goed doen of roep hulp in bij een mediator of relatie expert.
Leestip: Open gesprek over seks
7.My way or the highway, dus niet
In een gezonde relatie houd je rekening met elkaar en kun je van elkaar leren. Soms is een compromis mogelijk. Weet dat een zachte grens verleggen juist groei kan zijn… Wel met de disclaimer dat rekening houden met elkaar wel gaat over wat binnen een gezonde relatie valt. Accepteer ook dat je sommige dingen niet kunt oplossen. Soms denk je anders over iets en blijft dit zo. Wat dan wel kan, is dat je elkaar leert begrijpen. Dat is iets anders dan een ander willen overtuigen van je gelijk.
8. Heb iets zingevends samen
Zingeving is een soort extra ingrediënt voor de basis van een goede relatie. De invulling hiervan is iets tussen jou en de ander. Het kan bijvoorbeeld een gezamenlijk ritueel zijn zoals een kusje voor het slapen gaan of het kan gaan om een gezamenlijke missie voor een betere wereld. Daarbij schrijf ik bewust ritueel, aangezien een kusje ook routine kan zijn. Dan is het niet bewust. Bij een ritueel doe je het heel bewust met aandacht. Dat geeft een diepere betekenis.
9. Basis voor een goede relatie: de X Factor
Deze heb ik erbij gezet, omdat ik ervan overtuigd ben dat je het geheim van een goede relatie nooit helemaal kunt vangen in woorden. In een relatie kan bijvoorbeeld het rekening houden met elkaar (punt 7) op een gegeven moment ervoor zorgen dat er een keuzemoment is waarin je teveel van je ziel moet opofferen, als je samen wilt blijven. Dat je een belemmering voor elkaars groei bent. Dat betekent niet per se dat de relatie slecht was of dat jij of je partner slecht is. Het betekent wel dat de relatie niet meer het beste in je naar boven haalt.
De vraag is of je dat wilt… Als je (of je partner) ten koste van jezelf samen blijft en daardoor wellicht een schim van je potentieel gaat worden. Is dat werkelijke liefde? Ik denk van niet, maar dat moet je voor jezelf bepalen… Er zijn mensen die enkel bij elkaar blijven, omdat het zo hoort, ze zich anders schuldig voelen, omdat ze bang zijn om alleen te zijn, etc.. Dat lijkt mij een verkeerde motivatie.
Het kan ook zijn dat een relatie voor een ander onbegrijpelijk is, maar dat de partners helemaal gelukkig zijn met hun leven en elkaar. Soms kun je bepaalde behoeftes die je niet bij je partner vervuld krijgt, wel vervuld krijgen in een vriendschap. Net zoals de magie van een verliefdheid kun je de magie van een goede liefdesrelatie nooit helemaal vangen. Ik zou zeggen… Laat je niet gek maken door een ander en ook niet door mij. Leef je eigen leven. Alleen of samen