Penetratie lukt niet

penetratie-lukt-niet-Stoute-Suus-Cottonbro-Studio-foto

Maar liefst één op de twintig vrouwen heeft last van vaginisme, met als gevolg: penetratie lukt niet of nauwelijks. Daarnaast zijn er nog legio andere mogelijkheden waarom vaginale penetratie erg lastig is of gewoon helemaal niet lukt. Zo kan bijvoorbeeld na stralingstherapie van de onderbuik, een geslacht veranderende operatie of bij het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster de vagina opening bij penetratie te nauw of niet diep genoeg zijn. Afhankelijk van wat er aan de hand is, zijn er mogelijkheden tot pijnvrije diepere en wijdere vaginale penetratie.

Vaginisme

Bij vaginisme spannen bij penetratie de bekkenbodemspieren zich aan. Ondanks dat iemand wel zin heeft. Het gevolg is dat een penis, een vinger of zelfs een tampon er niet in wil. Er zijn verschillende gradaties hierin. Bij de ene vrouw lukt een vinger nog wel, maar blijkt een penis toch niet te lukken of het doet het pijn. Doorgaan met pijn is onwenselijk, want dat zorgt voor nog meer spanning een eventueel volgende keer.

Bij vermoedelijk vaginisme zijn er verschillende punten van aandacht. Er is vaak, veelal onbewust, iets psychisch dat in de weg staat. Misschien associeer je seks (on)bewust met iets zondigs of is er een negatieve seksuele ervaring uit het verleden dat meespeelt. In dat geval kan psychologische of psychiatrische hulp helpen om dit proces van verkrampen tegen te gaan. Mooier gezegd: je leert comfortabel te zijn met je seksualiteit.

Daarnaast is er ook nog de bekkenbodemspecialist. Een bekkenbodemspecialist helpt je bij vaginisme met specifieke oefeningen gericht op het ontspannen van de bekkenbodemspieren. Een dilator set draagt ook vaak bij aan het overkomen van vaginisme. Met een dilator set oefen je met penetratie van voorwerpen met verschillende dieptes en wijdtes. Zo kun je langzaam en ontspannen opbouwen voor diepere en/of wijdere penetratie.

Dilator-3-delige-set-zwart-3

Fysieke oorzaak

Er kan een fysieke oorzaak zijn, waardoor penetratie niet lukt. Zo kan een ontsteking van de vagina leiden tot pijn bij het vrijen (dyspareunie) en vervolgens tot vaginisme. Een bezoekje aan een seksuoloog is zeker handig voor het uitsluiten van een fysieke oorzaak, maar ook voor het omgaan met vaginisme zonder fysieke oorzaak.

Te nauwe opening

Een mogelijkheid die niet overal direct gecommuniceerd wordt, is dat de ingang van de vagina gewoonweg te nauw is. In dat geval is een operatie op oplossing. De operatie noemt men ook wel een verwijdingsplastiek. Het is een kleine ingreep die een kwartier duurt.

Syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster

Blijft de ongesteldheid uit? Dan kan het zijn dat je het syndroom van Mayer-Rokitansky hebt. Bij het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster is er sprake van een (voor een deel) afwezige (of onderontwikkelde) vagina. Ook de baarmoeder ontbreekt. Wel zijn de eierstokken goed ontwikkeld en werken ze prima. In dit geval zijn er meerdere oplossingen, waarin het afhankelijk is van de situatie en de wensen wat het beste is. Denk bij de opties bijvoorbeeld aan:

  • Voorzichtig seksueel contact met je partner langzaam de vaginaruimte te vergroten.
  • Vaginale penetratie met dilatatie de ruimte langzaam in je eigen tempo oprekken.
  • Een operatie.
  • Aanvullende psychologische steun.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus kenmerkt zich door witte glanzende plekken. Met Lichen Sclerosus krijg je vaginale verklevingen, met als gevolg dat als je niets doet de vagina steeds meer vernauwt. Het motto is hier ‘use it or lose it’. Niet alleen kan daar bijvoorbeeld een dilator set bij helpen. Er is ook zalf voor, verkrijgbaar via de gynaecoloog, voor het in bedwang houden van de lichen sclerosus. Die zalf helpt ook tegen de jeuk. Bovendien krijg je anders makkelijk wondjes.

Wat niet altijd elke arts aangeeft, maar wat wel enorm mede (het is geen vervanging voor zalf) kan bijdragen is dat je – als je dat nog niet doet – overgaat naar katoenen wasbaar maandverband. De gevoeligheid voor irritatie kan enorm verminderen vergeleken met regulier maandverband. Bijzonder bij het wasbaar maandverband bij Stoute Suus is dat er geen zogenaamde PUL in zit. Maandverband en ook inlegkruisjes moeten optimaal kunnen ademen, is ook onze visie. Zo verminder en voorkom je klachten. Ik spreek hierbij uit eigen ervaring. Ik heb zelf lichen sclerorsus. En ik vind het gebruik ook ons wasbaar maandverband en de inlegkruisjes, om het maar eens lekker letterlijk weer te geven, echt een verademing.

wasbaar maandverband-medium-zwart-achterzijde

Menopauze: penetratie lukt niet meer zo goed?

Tijdens de menopauze wordt de vagina nauwer door een laag oestrogeengehalte. Dit kan problemen geven bij de penetratie. Ook in dit geval zijn vaginale dilatators handig voor het wijder maken van de vagina.

Penetratie lukt niet door een medische oorzaak

Naast psychische en fysieke oorzaken kan er ook een medische oorzaak zijn waardoor penetratie niet of nauwelijks lukt. Hier gaan we in op twee specifieke situaties.

Geslacht veranderende operatie

Wie als transgender de transitie doormaakt van man naar vrouw zal als bij niks doen een slinkende vaginaschede krijgen. Daarom moet je dan dus voor de gewenste vaginaschede in het eerste jaar regelmatig veel moeten dilateren. Het algemene advies is zelfs het eerste half jaar nadat je de neo-vagina hebt elke dag minimaal twee keer 30 minuten dilateren. Afhankelijk van het advies van je arts kan dat voor jou anders zijn. Het is belangrijk het doktersadvies en je eigen gezonde verstand hierin te volgen. Meer weten over dilateren bij een transitie van man naar vrouw? Lees er meer over op de website van Transvisie.

Penetratie lukt niet na stralingstherapie

Er zijn diverse bijwerkingen na bestraling van kanker bij de onderbuik. Zo is het mogelijk dat er sprake is van verkleving van de slijmvliezen. Hierbij ontstaat er littekenweefsel in de vagina. Daardoor kan de ruimte minder breed en diep en elastisch worden, met als gevolg dat penetratie niet of nauwelijks nog lukt. Dit kan zelfs tot jaren na bestraling nog ontstaan. In dit geval is het raadplegen van een arts of gynaecoloog van belang. Daarbij is mogelijk een dilator set handig.

Dilator tips

Een dilator set kan een fijn hulpmiddel zijn om vaginale penetratie (weer) mogelijk te maken. Je bent echt niet de enige die problemen heeft met vaginale penetratie. Het is fijn als je mensen om je heen hebt die hetzelfde probleem hebben. Soms is er druk vanuit de partner of vanuit jezelf omdat je bang bent dat je partner je misschien wel gaat verlaten omdat vaginale penetratie niet lukt. Dit zijn allemaal dingen die je los mag laten, dat is niet altijd makkelijk. Soms is dan juist een dilator set fijn, zodat je rustig alleen kunt experimenteren en kijken wat goed voelt. Bij een sterk invoelende partner is het soms mogelijk om het samen te doen. Kijk vooral naar wat echt goed voelt voor jou. Er is niet één goede weg, dus volg daarom jouw weg.

Op medische gronden kun je in het ziekenhuis dilators krijgen, ze zijn ook online te koop. Zoek een set die past bij jouw wensen en behoeftes. Gebruik gerust je handen voor het warm maken van de dilator en kijk of glijmiddel fijn is voor je. Let wel op met een neo-vagina naar wat het beste voor jou is qua glijmiddel. Laat je vooral door de medische specialisten informeren. Ben je nog jong en heb je bijvoorbeeld het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster? Begin pas met een dilator als je je lijf wilt ontdekken. Pas als je voelt toe te zijn aan seksuele intimiteit. Plan de dilator tijd in. Neem er de tijd voor, zorg dat je privacy hebt. Meer tips? Lees dan de dilator tips van ervaringsdeskundigen. Nog iets: voor de variatie met het oefenen is een kleine vibrator ook een mogelijkheid. Benieuwd naar mijn eerste ervaring met een vibrator? Lees dan het verhaal over de vibrator Kleine Herman.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *