Soorten liefdes volgens de regenboog (deel 2/3)

soorten liefdes volgens de regenboog

Soorten liefdes volgens de regenboog. Dit is deel twee van de reeks ‘Soorten Liefdes’. In het vorige deel kwamen we op 8 soorten liefdes volgens de Grieken (premium). We hebben het hierbij vooral over de liefdes/relatie liefdes, maar benoemen ook andere vormen. In dit deel verwijzen we met de regenboog natuurlijk naar de queer community en alle diversiteit op het gebied van de liefde, waarbij we vijf soorten liefdes omschrijven. Het is hierbij nog wel even belangrijk te vermelden dat je nooit alles in vakjes of labeltjes kunt indelen. Liefde heeft zoveel vormen en zoveel diversiteit, dat kun je niet vangen in woorden of hokjes. Maar, hier gaan we dan toch een soort indeling maken. Niet om te labelen, maar voor een blik op de kleurrijke diversiteit die er is.

Soorten liefdes op basis van aantrekkingsvorm

Met name bij de queer community worden soorten aantrekkingskracht benoemd. Zelf noem ik mij – afhankelijk van de situatie en diegene voor mijn neus – meestal lesbisch. Is er een gesprek met ruimte voor diepgang dan kan het zijn dat ik het nuanceer. Seksuele aantrekking voel ik niet exclusief voor vrouwen, romantisch wel. Sommige vrouwen die dit ook zo ervaren noemen zichzelf lesbiflexibel of  bijvoorbeeld biseksueel. Er is hierin geen fout: Je mag het label gebruiken wat je wilt. Het label waar jij je goed bij voelt. Dat betekent ook dat je ervoor kan kiezen dat je geen label gebruikt.

Hoe dan ook, het is ook zo dat iemand die zich als heteroseksueel identificeert ook diversiteit in liefde kan ervaren. Maar voor queer mensen is het vaker zo dat men ‘een toelichting’ vraagt. Niet dat je die verplicht bent te geven, maar ‘niet gemiddeld’ (wel normaal) roept nu eenmaal sneller vragen op. De 5 meest benoemde vormen van aantrekkingskracht zijn: Seksuele aantrekkingskracht, romantische aantrekkingskracht, fysieke aantrekkingskracht, emotionele aantrekkingskracht en esthetische aantrekkingskracht. Vertaalt naar soorten liefde gaat het dus om:

  • Seksuele liefde
  • Romantische liefde
  • Fysieke liefde
  • Emotionele liefde
  • Esthetische liefde

1 en 2.Seksuele en romantische liefde

Als je kijkt naar de soorten liefdes volgens de Grieken dan zie je dat hier seksuele en romantische liefde uit elkaar is gehaald, daar waar dus de Grieken het over Eros hebben. En Eros gaat zowel over seksuele liefde (opwinding door iemand) als romantische liefde (Bijvoorbeeld kriebels in de buik). Het mooie van het onderscheid is dat zo ook direct meer diversiteit zichtbaar is. Seksuele liefde hoeft niet samen te gaan met romantische liefde en andersom hoeft dat dus ook niet zo te zijn. Er zijn ook mensen aseksueel die wel een romantische aantrekking kunnen voelen. En er zijn ook mensen die weinig tot geen romantische aantrekking voelen.

soorten-liefdes

3.Fysieke liefde

Fysieke liefde gaat over de behoefte om iemand aan te raken. Dat hoeft niks seksueels of romantisch te zijn. Het kan dus gewoon de behoefte voor knuffelen met iemand zijn. Tijdens de ‘Corona-tijd’ kwam ineens het woord ‘huidhonger’ naar boven. Het woord bestond al, maar toen aanraking ineens minder vanzelfsprekend en wenselijk werd gezien, was er ineens een groter bewustzijn voor de behoefte aan huid op huid contact. Hoewel je niet alles kunt realiseren voor wie sterk deze huidcontact behoefte heeft, maar die niet de mogelijkheid daarvoor heeft, toch een paar tips: een huisdier aaien, je eigen huid masseren of aaien en gebruik maken van bijvoorbeeld een verzwaringsdeken kan wat rust geven.

4.Emotionele liefde

Emotionele liefde gaat net als bij de soorten liefde door de Grieken benoemd als Philia over vriendschap. Toch zit ook hier weer een verschil. Daar waar het bij de Grieken hierin ook kan gaan over elkaar praktisch helpen, is emotionele liefde zoals het woord als zegt, voornamelijk gericht op het emotioneel er voor iemand zijn. Dat kan voor een liefdespartner zijn, maar ook voor een vriend. En ik denk ook prima voor een huisdier.

soorten-liefdes-huisdier

Wat ik mooi vind aan Philia (praktisch en emotioneel) dat je zowel in liefdesrelaties als in vriendschappen ziet dat je niet in dezelfde vorm hoeft ‘terug te betalen’. Ik denk dat mijn vriendin bijvoorbeeld vaker emotioneel wat meer in de schaal legt thuis en ik wat meer in de huishouding doet. Niet dat ik er emotioneel niet ben of dat zij niks thuis doet, maar onze inbreng is niet hetzelfde. En dat vinden wij beide prima zo. Sowieso hoeft er niet een 1:1 balans te zijn. Het belangrijkste is dat mensen een goed gevoel hebben bij het contact, de intentie klopt en dat het hen over de gehele linie gezien blij maakt.

5.Esthetische liefde

En dan is er nog de esthetische liefde. Deze liefde houdt in dat je iemand knap vindt en daar van geniet, maar niet dat je daar per se opgewonden door raakt of er een romantisch gevoel bij ervaart. Ik kan soms wel iemand zien die ik knap vind en dan graag even nog een keer kijk, maar er verder niks mee wil. Dat is voor mij (maar hé iedereen is anders) vergelijkbaar met het genieten van een mooi schilderij, een prachtig (vertolkt) lied of de juiste zin op het juiste moment… Daar komt voor mijzelf inderdaad ook timing bij kijken. Soms komt iets precies op het moment dat je er oog voor hebt en het klopt met de staat van zijn waarin je je bevindt.

Een andere kijk: Soorten liefdes volgens de regenboog

Je kunt soorten liefde ook nog anders bekijken: namelijk door middel van alle vlaggen die er in de regenboog community zijn. Als ik dat gaat doen, ben ik denk ik over 10.000 woorden nog niet uitgeschreven. Om toch een beetje inzicht te geven van hoe kleurrijk en divers soorten liefdes zijn hier nog zoveel meer soorten liefdes. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Liefde voor meerdere partners, zoals bij polyamorie.
  • Liefde voor puppy play (voor wie het opwindt om zich als puppy te gedragen), liefde voor pony play (idem maar dan voor inderdaad als pony), BDSM of een andere kink of fetisj.
  • Liefde voor één of juist meerdere geslachten en/of genders: check hiervoor onze lhbtiqa+-artikelen (voor een globaal idee): Lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel.
  • Liefde als bondgenootschap: liefde van heteroseksueel voor de queer community. Een heteroseksueel die bondgenoot is van de queer community noemt men ook wel een straight ally. En ja, er is zelfs een Straight Ally vlag. Leuk héStoute-Suus-Smiley-wit
  • Liefde voor jezelf: acceptatie en trots over wie je bent. We hebben het immers niet voor niets over Pride en Pride vlaggen.

Wat nog meer leuk is aan al die vlaggen die er zijn, is dat ook duidelijk wordt hoeveel diversiteit er is. Zo ervaren sommigen mensen bijvoorbeeld pas seksuele liefdes aantrekking als er eerst een sterke emotionele binding is. Ook zijn er mensen die zich als frayseksueel identificeren en na een ontmoeting een sterk seksuele aantrekking ervaren die juist afneemt als de band sterker wordt. Hoe liefde voor iemand werkt kan persoons- situatie en moment afhankelijk zijn. Niet alles staat altijd vast voor iedereen.

Lekker jezelf

Zoals in het boek ‘Come as you are‘ ook zo mooi staat beschreven is dat diversiteit juist heel natuurlijk is. De schrijfster van het boek ‘Emily Nagoski’ heeft het er terecht herhaaldelijk over dat iedereen hetzelfde is. Mensen zijn alleen anders afgesteld, iedereen is uniek. En een afstelling soms ook kan wijzigen. Maar belangrijk is om te weten dat je geen fout bent of dat je gevoel fout is. Alles is goed zoals het is. En bottom line: Er zijn minimaal zoveel liefdes als dat er mensen zijn. Je hoeft dus nooit in een hokje of label te passen en je gevoel dus ook niet. Zo werkt liefde niet. Wees dus lekker jezelf, mooie reminder voor onze t-shirtsStoute-Suus-Smiley-wit

lekker-jezelf-Stoute-Suus

Emily vertelt in het boek over een prachtige voorbeeld: Hoe de opbouw van wat men vaak benoemd als de vrouwelijk geslachtskenmerken en mannelijke geslachtskenmerken in principe gelijk is. Zo is het uitwendige gedeelte van de clitoris vergelijkbaar met de eikel van de penis. Het belangrijkste nieuws dat ik er voor wat betreft soorten liefdes uit haal: Welke liefde je ook voelt, een gevoel hebben is niet fout. En zolang er sprake is van consensus en je geen blijvende schade aanbrengt aan jezelf of anderen, hoop ik vooral dat je ervan geniet.

Het volgende (derde en laatste) deel van deze reeks gaat over liefde die wordt gekoppeld aan leeftijd en duur én over de liefde die door sommige mensen die zich bezig houden met spiritualiteit wordt beschreven en ervaren. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *