Wat is aseksueel? (LHBTI wat is dat? Deel 7/7)

aseksueel-vlag-Stoute-Suus

Het rijtje LHBTI is ook wel eens uitgebreider, namelijk: LHBTIQA+. De I, de Q en de + zijn daarbij al aan bod gekomen. Alleen is er ook de A. De A  van aseksueel vertegenwoordigt zo’n 1% van de bevolking. Er is ook een eigen vlag deze mensen, zoals je op de afbeelding ziet. Aseksuele mensen zijn mensen die geen seksuele aantrekkingskracht voelen: de aseksuele mensen. Met de toevoeging erbij dat sommige aseksuele mensen misschien slechts een paar keer een soort seksuele aantrekking hebben gevoeld in hun leven.

In tegenstelling tot wat mensen denken, gaan sommige aseksuele mensen wel relaties aan en sommige aseksuele mensen masturberen ook. Zowel voor aseksuele mensen als eventuele partners kan het een groot taboe zijn om over aseksualiteit te praten.

Hier lees je over van alles over aseksueel zijn, zoals over de kenmerken en over de vier types aseksueel die er zijn. Ten slotte lees je hier ook over hoe het is om als niet aseksuele partner een relatie te hebben met een aseksueel iemand.

Aseksueel betekenis

Veel mensen weten ongeveer wat aseksueel is, maar als je ze vraagt ‘wat is aseksueel precies?’ dan is het al een stuk lastiger. Wat betekent aseksueel nu dan? Aseksueel betekent dat je geen seksuele gevoelens hebt. Je voelt geen seksuele aantrekkingskracht naar andere personen of hebt het slechts een enkele keer ervaren.

Kenmerken

Je kunt een aseksueel persoon niet herkennen doordat iemand niet masturbeert. Het lichaam van een aseksueel persoon kan namelijk wel fysieke opwinding ervaren. Een aseksueel persoon kan dus zelfs een hoog libido hebben. Er zijn ook aseksuele personen die niet (meer) masturberen en zich daar ontzettend goed bij voelen. Seks doet niet echt wat met een aseksueel persoon, zoals dat andere mensen dat ervaren. Soms kan iemand ook echt walgen van seks. Hoewel bij een aseksueel persoon de seksuele gevoelens bijna altijd geheel ontbreken, zijn er aseksuele personen die wel romantische gevoelens ervaren en verliefd kunnen worden. Het fantaseren van een aseksueel kan over iets seksueels zijn, maar het kan ook zijn dat geheel ontbreekt, blijkt uit ervaringen van diverse aseksuele mensen. Seks is dan alleen een fysieke ontlading en veelal echt een soort ‘moetje’. Sommige aseksuele mensen zijn dan ook ontzettend gelukkig als ze nooit meer seks hebben.

Een aseksueel persoon kan wel, als diegene wel verliefd kan worden, bijvoorbeeld heteroseksueel of homoseksueel zijn. Een aseksueel persoon kan dus ook in meerdere letters van het LHBTIQA+ rijtje ‘vallen’.

Vraag je jezelf af ‘ben ik aseksueel?’ Bij Stoute Suus kunnen we zo niet een specifieke aseksueel test vinden, maar wel twee geaardheidtesten. Je zou dus als hulpmiddel deze geaardheidstest of deze andere geaardheidstest kunnen doen. Natuurlijk zegt een test niet alles. Uiteindelijk ben jij het zelf die bepaalt of de benaming aseksueel de lading voor jou dekt.

Relatie met een aseksueel persoon

Heb je een relatie met een aseksueel persoon en ben je zelf niet aseksueel? Dan kan dit een hele uitdaging zijn. Veel aseksuele mensen voelen zich gewoonweg niet gelukkig met een middenweg qua seks frequentie. Vaak komt het voor dat de partner er op een geven moment problemen mee heeft. Sommige aseksuele personen daten daarom dan ook het liefst met een ander aseksueel persoon. Toch is het wel mogelijk om als wel seksueel persoon een gelukkige relatie te hebben met een aseksueel persoon. Soms is de oplossing dat de partner met iemand anders seks mag hebben of een (polyamoreuze*) relatie erbij heeft. Zelf ben ik wel eens een man tijdens het Tinderen tegengekomen die zei dat hij een relatie had met een aseksuele vrouw. Nu weet ik niet of dat waar was, maar het is in ieder geval mogelijk.

*Als je een polyamoreuze relatie hebt betekent dit dat je een relatie hebt met meer dan één persoon.

Aseksueel types

Als je je bedenkt dat er verschillende vormen van aantrekking zijn, is het eigenlijk ook niet vreemd dat er verschillende aseksuele types zijn. Er zijn vijf vormen van aantrekking: de seksuele aantrekking (daar wil je graag seks mee), de platonische aantrekking (daar wil ik graag bevriend mee zijn), de sensuele aantrekking (daar wil ik graag mee knuffelen, een handje vasthouden) en esthetische aantrekking (die persoon vind ik knap) en de romantisch aantrekking (verliefdheid en/of oud mee willen worden). (Ook als niet aseksueel zijn deze verschillen er en kan het zijn dat dit verschilt binnen een persoon. Het is dus mogelijk dat je lesbischromantisch bent en biseksueel.)

Er zijn vijf verschillende aseksuele types, waarbij er ook daartussen gradaties zijn te vinden. Zo kan iemand ook ervaren dat diegene geen sterke romantisch gevoelens heeft. Alleen kan het soms toch een beetje opspelen. In dat geval zou je jezelf kunnen identificeren als ‘grijs-aromantisch’. De gemeenschappelijk deler is echter altijd: zo goed al geen seksuele gevoelens. Hier de verschillende types (enigszins wat zwart-wit weergegeven dus) op een rijtje, zodat het allemaal wat duidelijker wordt:

Type A is als de persoon wel een libido heeft, maar geen romantische aantrekking voelt. Zij hebben geen behoefte aan seks met een ander, maar doen wel aan zelfbevrediging. Kortom: wel fysieke ontlading geen romantische gevoelens.

Type B is als iemand wel romantische gevoelens voor iemand kan hebben, maar geen libido heeft. Soms hebben ze dan een relatie, en vinden het wellicht wel fijn om te knuffelen. Alleen seks dat wil iemand dan niet. Dus: geen fysieke ontlading, wel romantische gevoelens.

Type C is het type dat wel een libido heeft en zich romantisch voelt aangetrokken. Masturberen is puur een fysieke ontlading. Ze willen geen seks met iemand, maar een romantisch relatie kan wel fijn zijn. Samengevat: wel fysieke ontlading, ook romantische gevoelens.

Type D is voor wie geen libido heeft en ook geen romantische aantrekking voelt. Zij hebben geen behoefte aan een relatie en ook niet aan seks. Kortom: geen fysieke ontlading, geen romantische gevoelens.

Aanvulling

Daarbij zijn er ook nog mensen die zich niet thuis voelen in de vier types, vaak noemt men dit ‘de grijze A’s’. Hiermee worden mensen bedoelt die:

  • Een laag libido hebben, maar wel seksuele aantrekkingskracht ervaren.
  • Normaalgesproken geen seksuele aantrekkingskracht voelen, alleen soms wel.
  • Wel seksueel actief zijn, maar die dit niet als belangrijk zien en geen aansluiting voelen met de gebruikelijk seksuele cultuur.
  • Wie wel behoefte heeft aan seks en het ook lekker vindt, maar niet vaak en onder zeer specifieke omstandigheden.
  • Wel zin hebben en seksuele aantrekkingskracht voelen. Alleen niet zo sterk dat ze ook echt seks willen.

Demi-seksueel

Er zijn tenslotte ook nog mensen die demi-seksueel zijn. Iemand die demi-seksueel is, ervaart pas seksuele aantrekkingskracht als ze een sterke emotionele band met iemand voelen. Zij voelen dan slechts voor die diegene met wie zij, hij of hen die band voelen een seksuele aantrekkingskracht.

Aseksueel behandeling bestaat niet

Een behandeling om van aseksualiteit af te komen bestaat niet. Het is een geaardheid net zoals bijvoorbeeld hetero- of homoseksualiteit. Wat wel soms mogelijk is, is om als een aseksueel persoon een intieme relatie te hebben, als die behoefte er is.

Wil je erover praten met anderen? Dan is er ook een forum waar je kunt chatten/spreken met aseksuele lotgenoten. Er zijn ook verschillende datingsites voor aseksuele mensen.

Aseksueel geworden?

Aseksualiteit is een geaardheid, het ligt dus niet in de lijn van de verwachtingen dat iemand ineens aseksueel wordt. Het kan wel zijn dat iemand die normaal wel seksuele aantrekking voelt, als gevolg van allerlei dingen/omstandigheden, geen behoefte aan seks voelt. Soms vraagt iemand zich af of na een bevalling de vrouw aseksueel is geworden. Een bevalling is gewoon een hele ingrijpende gebeurtenis en het opvoeden van een baby is ook erg intensief. Dit kan ook drukken op het seksleven van een koppel.

Een aseksueel persoon kan heel lang proberen om zich aan te passen in een relatie en daarbij seks hebben, totdat het echt niet meer gaat. Soms ook om eerst wel kinderen te krijgen. Diegene was altijd al aseksueel, maar probeerde om zich te conformeren aan wat verwacht werd of had een hele sterke kinderwens. Voor anderen lijkt het dan of iemand ineens aseksueel is geworden, maar diegene was het altijd al.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *